Banner

štvrtok 18. júla 2013

Top najlepší alebo najhorší podľa mesiacov

 

Drahí, analýzami nadšení kamaráti. Ako som už avizoval, prinášam opäť niečo z praxe. Predstavte si situáciu, keď máte štruktúrované data, zoradené podľa mesiacov od najmenšieho po najväčší.image

Z nich potrebujete určiť prvých 5 najlepších alebo najhorších, v našom prípade povedzme – darcov na charitu. Ešte uvediem do poznámky, že tie data sú vygenerované (aby ma niektorá z firiem nezmazala z povrchu zemského).

Prehľad by mohol vyzerať takto:

image

Rozumiem, hovoríte si –vyzerá to pekne, už len vyplniť Úsmev no nebojte sa. Použijeme nasledujúce zostavy:

image

Začal som jednoduchšou funkciou – vlookup, myslím, že ju nemusím predstavovať, v našom prípade proste príde a vráti hodnote názov firmy.

image

Táto zostava hľadá maximum v oblasti podľa mesiaca. To znamená, že ak si zvolíme mesiac Marec, tak si nájde oblasť buniek, ktoré spadajú pod Marec a v nich nájde maximum. Ako sa to celé deje:

 

=LARGE(INDIRECT(ADDRESS(IF($K$4=1,1,MATCH($K$4-1,CRIT)),5)&":"&ADDRESS(MATCH($K$4,CRIT),5)),$J7)

Modrá oblasť jednoducho hľadá maximum v poradí, ktoré sa nachádza v bunke J7.

Zelená oblasť vytvorí z čísel riadku a stĺpca adresu bunky: ADDRESS(1,5) = $A$5, spojením dvoch typov ADDRESS dostávame odkaz typu $A$5:$A$500

Červená oblasť ošetruje prípad ak je mesiac Január, a to z dôvodu, že prvý ADDRESS definuje spodnú hranicu intervalu (v MATCH použijem náš mesiac –1) a druhý zase hornú (v MATCH použijem náš mesiac).

Takto pripravené vzorčeky len nakopírujete do príslušných buniek a výstup je hotový ÚsmevAk ste viac vizuálny typ, v nasledujúcom videu sa to snažím laicky popísať:

TOP 5 schedule

Taktiež si môžete stiahnuť template kliknutím na download a nezabúdajte – byť v skupine na FB sa oplatí Žmurk

 

EK logo FBdownloads_normal

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.