Banner

utorok 6. novembra 2012

Makra začiatok: ako si zrýchliť prácu v Excel-i

 

Ak začínate s makrami – nahrávate si niektoré úlohy, aby ste eliminovali “manuálnu prácu”, určite ste si všimli, že napríklad také formátovanie veľkej tabuľky trvá celkom dlho.

Makra globálne slúžia predovšetkým na to, aby zrýchlili prácu s dátami a taktiež šetrili pamäť. V praxi ako analytik budete musieť zobrať pôvodný napr. 80 MB súbor, porozumieť mu a pokúsiť sa čo najviac výpočtových operácii ( komplikované vzorčeky v tabuľkách ) prepísať do VBA kódu, ktorý je v porovnaní so vzorcami v tabuľke:

1) rýchlejší

2) pamäťovo šetrnejší

Čo ak nastane prípad, že máte v súbore niekoľko stotisíc vzorčekov a po aktualizácii dát ich budete chcieť nechať všetky prepočítať?

Alebo je bezvýhradne nutné pri veľkých súboroch nechávať automatické prepočítavanie vzorčekov v súbore?

Každopádne toto sú otázky tak trochu mimo náš článok a vrátim sa k podstate: ako urýchliť realizáciu marka?

Postačí ak použijete dva príkazy:

1) Application.ScreenUpdating = False  -  Application.ScreenUpdating = True

2) Application.Calculation = False  -  Application.Calculate

 

Prvý príkaz ako keby zmrazí – False a potom aktualizuje - True  zobrazenie listu. Druhý príkaz zruší automatické prepočítavanie a Application.Calculate jednorázovo prepočíta celý list. V konečnom dôsledku si sami môžete overiť efektivitu týchto príkazov na videu:

Makra “pomaly” a “rychly”

Zabudol by som - taktiež máte k dispozícii sample file. Ak by sa ho náhodou nepodarilo stiahnuť, napíšte mi na Facebook-u a ja Vám ho pošlem Úsmev

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.