Banner

pondelok 18. februára 2013

Databázové funkcie–stručný prehľad

 

Tento článok nadväzuje na predchádzajúci v nasledujúcom zmysle. Nakoľko sme si ukázali, ako urobiť dvojitý VLOOKUP vo VBA, po niekoľkých komentároch sme začali riešiť n-násobný VLOOKUP. Nakoniec po niekoľkých hodinách a pátraniach po fórach, po otravovaní niekoľko ľudí z praxe som sa dostal k nádhernému riešeniu.

 Smiech

Sú ním tzv. databázové funkcie. Spoznáte ich pomocou začiatočného písmena “D”. V nasledujúcom template uvediem ich použite:

=DSUM 

image

Táto funkcia sčíta hodnoty poľa (Vklad) podľa kritérií (SUMKRIT) v tabuľke (TABULKA). Pripomínam, že hodnoty v zátvorkách sú názvy pomenovaných oblastí, tzn. môžete namiesto nich použiť formu “A1:X100”

=DGET

image

DGET funkcia je náš hľadaný n-násobný VLOOKUP. Oblasť TABULKA je oblasť, v ktorej sa pohybujeme. GetCrit je pomenovaná oblasť pre vyhľadávacie kritéria a Vklad je úroveň stĺpca, z ktorého má vrátiť hodnotu.

=DCOUNT

image

Posledná funkcia je, ako vyplýva z názvu – podobná DSUM až na výpočtovú vlastnosť – vráti počet buniek podľa vyhradených atribútov. POZOR! – DCOUNT  počíta iba tie bunky, v ktorých sa nachádzajú čísla, pre vrátenie počtu neprázdnych buniek musíte použiť DCOUNTA funkciu.

Podotknem, asi najlepšie to pochopíte, ak si stiahnete template a pozriete si ako to celé funguje. Taktiež by som chcel zdôrazniť, že človek musí veľa GOOGLE-iť, aby zbytočne neprogramoval niečo, čo už niekto pred ním stihol. Tak dúfam ,že moju neznalosť v tomto prípade ospravedlníte a budete sa tešiť na ďalší článok.

Poznámka: Mená a údaje v tabuľke sú vymyslené Žmurk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.