Banner

nedeľa 3. februára 2013

INDEX & MATCH alebo keď VLOOKUP nestačí!


Dovolím si tvrdiť, že nikto z Vás nepochybuje o užitočnosti funkcie vlookup. Nepochybne patrí asi k najpoužívanejším a najcennejším funkciám z Excel-u!
No čo ak sa raz dostanete k tabuľke, ktorá je obrovská (niekoľko stovák stĺpcov a tisíc riadkov), tabuľka ktorú nepoznáte a potrebujete z nej vrátiť hodnotu podľa exaktných atribútov?
Ako ilustráciu si predstavte niekoľko stovák aeroliniek (stĺpce) a destinácií (riadky) a vy potrebujete poznať cenu konkrétnej aerolinky do konkrétnej destinácie.
image
Potrebujeme:
dve funkcie typu MATCH a jednu funkciu INDEX.
MATCH:  =MATCH(“hľadaný atribút”,”Oblasť pre hľadanie, 0 ako hľadať presnú hodnotu) bude pre riadky vyzerať takto: =MATCH(“aerolinka”,”všetky aerolinky”,0) a pre stĺpce takto: =MATCH(“destinácia”,”Oblasť destinácii”,0)
INDEX: =INDEX(“Oblasť dát”,”poradové číslo riadku”,”poradové číslo stĺpca”) v našom prípade: =INDEX(DATA,MATCH(“destinácia”,”Oblasť destinácii”,0),MATCH(“aerolinka”,”všetky aerolinky”,0)) image
image
Aby ste v tom mali jasno, pojmy ako DATA, MESTA a LINKY sú pomenované dátové oblasti. Prečo som ten vzorec napísal pomocou nich sa dozviete v nasledujúcom videu:


ExcelPreKazdeho

Na záver prikladám ukážku súboru s funkciami, ktorú si môžete stiahnuť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.