Banner

pondelok 4. februára 2013

Päť dôvodov, prečo ovládať Excel

 

Všetci vieme, že dnes jedno pracovné miesto znamená prejsť aj niekoľko stovák životopisov. Ak si pripočítame motivačné listy k tomu, môžeme konštatovať, že chudák personalista má čo robiť, než “vyfiltruje” lepších kandidátov.

Nepochybujem o tom, že asi každý študent túži sa dostať do dobrej firmy a kariérne rásť. Preto väčšina mimo školu maká na FCA, CAE a iných jazykových certifikátoch, ERASMUS je pre veľké množstvo študentov priorita, ktorou si zabezpečia vstup do práce ako Trainee alebo začnú už na špecifickej pracovnej pozícii.

No kládol si z vás niekto otázku, čo skutočne pre zamestnávateľa dokáže ponúknuť? ERASMUS je nepochybne dobrá skúsenosť, no pre zamestnávateľa neznamená žiaden praktický prínos. Vedieť plynule rozprávať niekoľkými jazykmi je tiež úctyhodné, no ak ste obmedzení rozprávať sa o počasí a o tom, kde sa dá dobre zabaviť, opiť a iné… tým pádom ste to opäť ďaleko nedotiahli.

Jednou z efektívnych foriem zviditeľnenia sa je prax počas školy. Je pravda, že málokto svoje prvé peniaze zarobí už ako manager, niektorí začínajú prípravami burgerov v “mekáči”, iní v call centre. Obvykle človek musí počas školy vystriedať zopár “povolaní”, kým sa dostane za kancelársky stôl a začne robiť niečo (bez urážky) seriózne.

Jedným, z možných kariérnych katalyzátorov je znalosť práce v Exceli! Ak Excel nemáte v láske, uvádzam niekoľko postrehov, prečo mu venovať čas:

Prvý dôvod: závisí od odboru, ktorý študujete, no s Excelom sa študuje ľahšie. Je veľké množstvo numericky založených predmetov, ktoré pozostávajú z rôznych seminárnych prác, kde potrebujete niečo spočítať a kalkulačka vám nepomôže.

Druhý dôvod: Nielenže jeho prostredníctvom dokážete spracovávať data, ale precvičíte si analytické myslenie a cit pre čísla!

Tretí dôvod: jeho znalosť vám otvorí dvere prakticky do každej firmy. Nepoznám jedinú inštitúciu, kde neexistuje aspoň jeden zamestnanec, ktorý nikdy nepoužíval Excel. Ak si vezmete napríklad controlling, táto vskutku zaujímavá práca sa uplatňuje ako v banke, tak aj v FMCG firme, štátnej sfére atď.

Štvrtý dôvod: Okrem toho, že sa dostanete so dobrej firmy, uvedomíte si že pracujete prevažne s citlivými dátami. Či sa vám to páči alebo nie, po zopár mesiacoch si uvedomíte aký prehľad o firemnom dianí získate – a to práve tým ,že sa hrabete v budgete, forecastoch, AD-HOC veciach. Po niekoľkých rokoch máte tie najlepšie dispozície zúčastňovať sa na rozhodovacej činnosti vo firme.

Piaty dôvod: v neposlednom rade veľmi dôležitý – peniaze! Ak sa dostanete na pozíciu controllera, analytika apod. nemusíte sa báť, že by ste boli slabo finančne ohodnotení.

Týmito bodmi som chcel poukázať, že Excel a osobnostné charakteristiky s ním spojené, je taktiež istá forma diferenciácie, ktorá dostatočne zatraktívni vaše CV.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.